Chat GPT en enkele concurrenten
Inhoud
Chat GPT & concurrenten
IBM Stop met werven op banen die mogelijk vervangen kunnen worden door AI
1. Chat GPT concurrenten
In mijn trainingen besteed ik vaak vooral aandacht aan Chat GPT als AI voor tekst gerelateerde zaken. Dit is omdat hier ook het meest naar gevraagd wordt. Chat GPT is echter al een tijdje niet meer enig in zijn soort. Daarom wil ik hier graag enkele tools vergelijken.
Ik begin met Bing Chat omdat Microsoft ook mede eigenaar is van Open AI en het GPT model gebruikt wordt in Bing Chat en Microsoft ook hard bezig is deze met CoPilot te integreren in Windows en de Office pakketten. Vervolgens ga ik door met Google omdat daar een stevige concurrent staat op het gebied van niet alleen het chat stuk maar ook de integratie van de AI in google Docs die er aan lijkt te komen. Tot slot kijk in nog naar een kleinere AI.
Mis je AIs of wil je graag dat ik andere worden toegevoegd aan de review laat dan even een opmerking achter in de comments.
Bing Chat
Bing Chat is Microsoft's intelligente chatbot voor slimmer internetzoeken. Met kunstmatige intelligentie begrijpt jouw vragen op een natuurlijke manier, en biedt antwoorden op basis van webinhoud gecombineerd met het GPT 4.0 model. Hoewel indrukwekkend, werkt Microsoft nog hard aan het voldoen aan specifieke verzoeken.
Wat interessant is aan Bing Chat is dat deze inmiddels ook in de (pré-)releases van Windows zit als MS-Copilot en ook de Edge browser is al voorzien van CoPilot. Verder gaan we in de toekomst Co-Pilot ook gaan zien in MS Office applicaties zoals Word, PowerPoint en Excel.
Dit begint waarschijnlijk alleen bij de bedrijfslicenties E3 en E5 als ik het goed heb. Daarnaast zal dit voor organisaties nogal wat vraagstukken meebrengen zoals, waar wordt de data die ik daar instop verwerkt en wat gebeurt er met die data? Stel je voor, je laat je Missie, Vissie en Strategie daarin en Amerikaanse bedrijven gaan er ineens mee aan de haal…?
Bing Chat werkt met het GPT 4 model ofwel hetzelfde model als Chat GPT. Het is gratis en kan, zoals ik in een eerdere post al beschreef, ook mooie afbeeldingen voor je genereren. Je kunt per gesprek zo’n 20 vragen stellen (ingesteld om te voorkomen dat de chatbot ontspoort en zal later naar verwachting toenemen). Linksonder kun je op de bezem (Nieuw onderwerp) klikken om een nieuw gesprek te beginnen.
Ook handig in bingchat is dat je de de stijl kan kiezen ofwel de temperatuur van het antwoord. Dat kan bij GPT ook maar dan moet je wat creatiever zijn in je vraagstelling. Hoe en wat behandelen we in de DigiBeter prompttrainingen. Bij Bing Chat kan je kiezen voor Creatiever, Gebalanceerder of Nauwkeurig. Hoe creatiever hoe meer het antwoord kan afwijken van de door Bing gebruikte informatie.
Anders dan in ChatGPT die alleen in de betaalde versie ook toegang heeft tot meerdere internetbronnen krijg je bij Bing chat wel bronnen bij de antwoorden. Om deze Chat AIs te testen heb ik bewust mijn prompts wat minder mooi geformuleerd. Het blijft een model bedoeld voor het grotere publiek en zal goed bruikbaar moeten zijn voor de overgrote meerderheid.
Helaas sluiten de gegeven antwoorden nog vaak niet heel fijn aan bij de vraag.
Het zijn inderdaad mooie plaatsen in Noord Italië maar ik heb geen idee waarom ik mij als single op een romantische trip in een gondola door Venetië zou laten varen. Nu zag ik toevallig een filmpje met knappe vrouwelijke zakkenrollers in Venetië maar ik weet wel zeker dat Bing daar geen rekening mee gehouden heeft.
Gelukkig kom je met doorvragen, zelfs als de prompts niet optimaal zijn, toch een eind
Mooi aan Bing Chat is ook dat je het als APP op je telefoon kan zetten en het ook in de Edge WebBrowser zit. Als je er een beetje mee kan werken kan het dus een goede assistent worden en tegelijkertijd een goede oefenpartner voor als zo MS CoPilot in alle MS applicaties geïntegreerd zit.
Je kan Bing chat hier zelf proberen: Bing Chat en klik dan bovenin op chatten.
Bard
Google Bard is een Large Language Model chatbot ontwikkeld door Google AI. Het model is net als de andere modellen getraind op een enorme dataset van tekst en code, en kan tekst genereren, talen vertalen, verschillende soorten creatieve inhoud schrijven en je vragen op een informatieve manier beantwoorden.
Google Bard is voor de Europese markt nog maar net gereleaset en nog in ontwikkeling, maar het is al wel in staat om een best breed scala aan taken uit te voeren, waaronder:
Het genereren van verschillende creatieve tekstformaten en ideeën, zoals gedichten, code, scripts, muziekstukken, e-mail, brieven, enz.
Het model kan vertalen waarbij je moet denken aan de grotere talen waaronder Engels, Frans, Spaans, Duits, Chinees, Japans, Koreaans maar ook diverse minder grote. Het had tenslote ook Google Translate als trainingsset.
Ook probeert Bard je vragen te beantwoorden op een informatieve manier, zelfs als ze open, uitdagend of vreemd zijn. Hoewel je ook hier niet moet verwachten dat je er alles zo uit kan toveren.
Grappig is dat als je het antwoord wilt controleren, Bard je ook een Google zoekopdracht kan geven om de informatie te controleren. Je kan er op wachten dat Google Bard, net als bij Micrsoft ook terecht gaat komen in de overige Google software. Daarnaast heeft Google aangekondigd dat het binnenkort in staat zal zijn om afbeeldingen te genereren van zijn prompts, met behulp van een plug-in met Adobe's Firefly software.
Ook Bard gaf ik een soortgelijke opdracht als Bing. Een niet al te mooi geformuleerde prompt.
Wat ik hier leuk vind is het tips geeft voor de reis. Als ik de vraag opvolg met eenzelfde wedervraag als in Bing moet ik zeggen dat ik het antwoord van Bard sterker vind.
Wat ook bijzonder is, is dat Google Bard de mogelijkheid heeft om te reageren op visuele prompts. Ik heb een zelfgemaakte afbeelding geüpload en vroeg Bard wat hij kon vertellen over de afbeelding. Zoals je ziet is het antwoord redelijk accuraat.
Wat jammer is is dat dit nog niet prettig werkte in het Nederlands maar je kan het antwoord met een vervolgvraag natuurlijk gewoon laten vertalen.
Ook als ik bijvoorbeeld een foto van mijn laptop upload geeft Bard hiervan enkele specificaties van het apparaat. Het geeft zelfs een uitsplitsing naar wie deze specifieke laptop mogelijk zou willen en een soort mini review in de vorm van voor- en nadelen.
Je kan google Bard hier zelf proberen: https://bard.google.com/
PI
Een andere LLM die is opgestaan is PI. In tegenstelling tot andere chatbots is Pi ontworpen om persoonlijk te zijn. Een AI gericht op het geven van feitelijke antwoorden en het zoveel mogelijk vermijden van parasociale relaties. PI is van Inflection AI een klein startup achtige organisatie en daarmee veel kleiner dan Microsoft of Google.
Inflection heeft de intentie om Pi te verbeteren met realtime content, het delen van links, en uiteindelijk het integreren van een gebruikerskalender, e-mail en andere documenten om hun tijd beter te beheren. Het bedrijf heeft tot nu toe $225 miljoen aan financiering opgehaald. Deze nieuwe AI-chatbot draagt bij aan de snelle groeiende markt van AI-technologie maar hoeveel marktaandeel ze daarmee gaan winnen? De chatbot is voor nu in ieder geval nog gratis en geheel online en kan worden bereikt via de website of de mobiele app.
Waarschijnijlijk doordat de AI gericht is op feitelijke antwoorden zijn de antwoorden, anders dan Bing Chat of Google Bard zeer kort.
Net als bij Bing Chat of Google Bard stelde ik dezelfde vraag.
Net als het antwoord van Google’s bevat dit antwoord in tegenstelling tot Bing Chat meer inhoud door naast het antwoord ook aan te geven waarom het een must see locatie is. Ook bij verfijning en doorvragen is de interpretatie ook goed.
Doordat er een kort antwoord gegenereerd wordt is het iets lastiger om te gaan hallicuneren en daarmee grote fouten te maken. Nadeel ten opzichte van tools als Google Bard is dat deze toegankelijker zijn voor mensen met een beperking. Al met al ren ik persoonlijk niet direct weg van Chat GPT, Bing Chat of Google Bard voor PI maar deze tool lijkt naar de toekomst toe welk kansen te bieden.
Voor nu is het vooral een leuke aanvulling.
Je vindt de tool hier: https://pi.ai/talk en je kan direct, zonder een account aan de slag.
Meer lezen of horen over digitale ontwikkelingen en je digitale vaardigheden ontwikkelen? Abboneer je dan op de nieuwsbrief dan krijg je een seintje bij elke nieuwe Podcast en Nieuwsbrief
Vond je het interessant, deel dan je kennis met vrienden en collega’s
2. IBM stopt met werven op banen die mogelijk vervangen kunnen worden door AI
Kunstmatige intelligentie (AI) verandert de manier waarop we werken ingrijpend. Steeds vaker worden taken die vroeger door mensen werden uitgevoerd, geautomatiseerd met behulp van AI. Bij DigiBeter zijn we enthousiast over deze transitie en kijken we graag mee naar jouw processen om ze nog optimaler te maken.
In onze trainingen zoeken we samen naar de juiste modellen om je werk te vereenvoudigen en tijd effectief te benutten. Maar maak je geen zorgen, Artificial Intelligence zal je niet zomaar vervangen! Gaat het dan geen banen kosten? Nou ik denk van wel en dat blijkt ook uit onderzoek. link link Maar jouw kennis is ook van niet te onderkennen waarde om bijvoorbeeld de juiste vragen te stellen aan een model maar ook om de kwaliteit van de resultaten controleren. Daarmee is het dus niet zomaar einde oefening als je mee kan in de transitie.
De impact van AI al merkbaar bij grote bedrijven zoals IBM. Hun CEO, Arvind Krishna, heeft ambitieuze plannen om AI en automatisering in te zetten voor backoffice functies, waaronder Human Resources. Dit zou tot het verlies van ongeveer 7,800 banen zou kunnen leiden. Hoewel het naar verwachting voornamelijk routinetaken zal betreffen zoals werkverificatie en medewerkersverplaatsingen is dat niet minder pijnlijk. Voor ons in iedergeval reden tot ondersteuning bij het opbouwen van de juiste AI kennis zodat zoveel mogelijk mensen mee kunnen in de transitie. link
DigiBeter helpt je met de transitie, we staan voor je klaar om te helpen routinezaken in processen te identificeren en samen te kijken hoe deze kunnen worden vereenvoudigd of geautomatiseerd al dan niet met behulp van AI. Onze trainingen bereiden medewerkers voor op de veranderingen die AI met zich meebrengt, zodat er alle tijd is je aan te passen en mee te gaan in de transitie.
Gezien het toenemende tekort aan capaciteit en de vergrijzing, is het omarmen van AI en automatisering ook geen slecht idee. Het kan betekenen dat we ons meer kunnen richten op de zaken die we leuker vinden binnen ons werk. De uitdaging en afwisseling. Wel is het noodzaak om nu in actie te komen want de early adopters hebben de kansen om de industrie naar hun hand tezetten. link Het geeft je het first mover advantage en nog kansen om zaken uit te proberen.
Wil je meer weten over de kansen en trainingen? neem contact op met: DigiBeter