De toekomst van leiderschap: De CIO als Chief Digital People Officer (deel 1)
Hoe niet alleen de rol van de CIO, maar ook jouw werk verandert door Generatieve AI: Bereid je voor op de toekomst van werk
De CIO van de toekomst: Chief Digital People Officer
Inleiding
De rol van de CIO is de afgelopen jaren aanzienlijk veranderd, en die trend zet zich de komende jaren alleen maar voort. Met de opkomst van generatieve AI en andere geavanceerde technologieën zien we een verschuiving in de rol van de Chief Information Officer (CIO). Waar de CIO vroeger vooral verantwoordelijk was voor de IT-infrastructuur en -systemen, ligt de focus nu meer op het gebruik van technologie om de bedrijfsdoelstellingen te behalen. Met de komst van Generatieve AI verandert de rol naar verwachting nog meer naar een rol waarin de CIO meer aandacht zal moeten hebben voor (optimale) processen en de rol van de digitale medewerkers in deze processen. Hier is waarom de CIO van de toekomst meer zal lijken op een Chief Digital People Officer.
De veranderende rol van de CIO
De nieuwe rol van de fysieke medewerker
De nieuwe rol van de fysieke medewerker, in de context van het aansturen van AI-systemen, vereist een diepgaande integratie van technische vaardigheden en strategisch inzicht. Fysieke medewerkers zullen meer en meer als managers gaan fungeren van hun digitale evenknie, waarbij zij verantwoordelijk zijn voor het definiëren van de taken en de kwaliteit van de uitvoering. Dit houdt in dat zij bedreven moeten zijn in prompt engineering, begrip moeten hebben van bedrijfsprocessen, datamanagement (kwaliteit, structuur, beveiliging), en het creatief formuleren van opdrachten die AI-systemen in staat stellen om nauwkeurig en effectief te functioneren binnen voorgeschreven parameters.
Als manager van je digitale collega ben je de opvoeder van de AI. Voorzie de AI van hoogwaardige informatie en registreer deze in een 'groen boekje' (net als veel ouders dat doen bij de geboorte van hun kind) voor toekomstige managers. In dat boekje registreer je dus alle informatie dieje je nieuwe collega gegeven hebt zodat toekomstige managers/opvoeders van de AI goed weten wat de achtergrond is. Een beginnend collega is natuurlijk niet perfect.
Je zal je digitale collega moeten trainen en aan moeten gaan sturen zodat die kan opgroeien tot een volwaardige collega. Ook van die training en aansturing is het handig de belangrijkste zaken te registreren voor een eventuele toekomstige overdracht. Zo is het bijvoorbeeld handig vast te leggen welke instructies je je nieuwe collega mee gegeven hebt want hoogwaardige informatie (trainingsdata) in combinatie met de instructies (prompts) hebben beide grote invloed op de resultaten.
Dit betekent dat je als medewerker meer digitaal vaardig zal moeten zijn, maar ook creatief in het ontwikkelen van prompts die de digitale medewerker zo aan sturen dat het leidt tot gewenste uitkomsten.
Helaas weet je nooit alles van je nieuwe collega maar hoe meer je weet hoe beter want dat helpt bij het geven van de juiste instructies. Laten we het vergelijken met het volgende. Toen wij met Aziatische collega’s een keer samenwerkten merkten we (door met ons neus tegen de deur te lopen) dat de cultuur daar heel anders is. Na een gegeven opdracht vroegen we of alles duidelijk was wat werd beantwoord met een “Ja”. In de cultuur daar, zo leerden wij, is het echter niet netjes om “Nee” te zeggen. Dus eigenlijk waren de instructies niet duidelijk maar toch werd gezegd dat het wel zo was. Om dat bij te sturen moesten we creatief zijn in onze instructie en vraagstelling zodat we toch zeker wisten of de instructies begrepen werden.
Vaardigheden voor medewerkers
Om dit te kunnen doen naar je digitale nieuwe collega vereist dat een hoog begrip van de bedrijfsprocessen, de nuances van datakwaliteit en de manieren waarop data geïnterpreteerd moet worden door de digitale medewerker. Maar het vereist ook kennis van de onderliggende mechanismen van (Gen)AI en hoe deze getraind zijn en met welke data. Zonder deze kennis is het lastig om de juiste vragen te kunnen stellen en om te kunnen waarborgen dat de digitale medewerker uiteindelijk betrouwbare en bruikbare resultaten levert. Daarnaast is het ook lastig om, wanneer de output niet is zoals gewenst, te kunnen beoordelen waar dat dan mogelijk aan kan liggen.
Het is dus ook essentieel dat de fysieke medewerker vaardigheden ontwikkelt in het kritisch beoordelen van AI-uitkomsten. Zij moeten in staat te begrijpen hoe de uitkomsten tot stand gekomen zijn en snel in kunnen grijpen wanneer de digitale medewerker afwijkt van de verwachte normen of wanneer onvoorziene problemen ontstaan. Dit vereist een aanhoudende dialoog met en over de digitale evenknie, waarbij de fysieke medewerker de prestaties monitort, feedbackloops implementeert, en continu verbeteringen aanbrengt in de interacties met de digitale collega.
Deze rol verlangt daarmee een combinatie van meer technische expertise en soft skills, waaronder aanpassingsvermogen, kritische reflectie, probleemoplossend vermogen en interpersoonlijke communicatie. De fysieke medewerker moet effectief kunnen communiceren met zowel de digitale evenknie als de minder digitale fysieke collega’s en stakeholders in het proces. Dit alles om ervoor te zorgen dat de inzet van AI in lijn is met de strategische doelen van de organisatie. Hierbij is de fysieke medewerker de spil die AI integreert, aanstuurt, coacht, traint en zorgt voor een harmonieuze, kwalitatieve en productieve samenwerking.
Conclusie en vooruitblik
De transformatie van de rol van de CIO naar een Chief P&O Digitale Mensen markeert een verschuiving in het bedrijfslandschap. Door integratie van generatieve AI transformeren fysieke en digitale medewerkers naar nieuwe samenwerkingsvormen. De CIO van de toekomst zal niet alleen een technologieleider zijn, maar ook een strateeg die mens en machine samenbrengt om bedrijfsdoelen te bereiken.
Medewerkers zullen steeds vaker optreden als manager/ coach/ opvoeder van hun digitale collega’s. Dit vereist een nieuwe set vaardigheden, zoals prompt engineering, (strategisch) datamanagement, en kritische denken/ redeneren met betrekking tot de AI-Output. Medewerkers moeten als experts in hun werkgebied zowel technologie als bedrijfsprocessen begrijpen en hun soft skills aanscherpen voor effectieve samenwerking.
In de volgende editie van onze nieuwsbrief zullen we dieper ingaan op de nieuwe rol van de medewerkerker. Daarna ontvouwen we dit in daarop volgende nieuwsbrieven verder.